Shuri-Te:n esi-isä - Sakugawa "To-Te" Peichin (1733-1815)
Peichin Sakugawa (Shuri, Ryukyu) opiskeli ja toimi Ryukyun (nyk. Okinawa) lähettiläänä Yaeyamassa Kiinassa. Hän opiskeli kiinalaisia taistelutaitoja (To-Te) useiden eri mestareiden alaisuudessa sekä Kiinassa että Ryukyussa. Yksi Sakugawan merkittävimmistä oppilaista oli Sokon Matsumura.
Kiinalainen käsi ToTe - Sokon "Bushi" Matsumura (1809-1899)
Sokon Matsumura (Shuri, Ryukyu) työskenteli Kiinassa Ryukyun (nyk. Okinawa) kuninkaan lähettämänä. Samalla hän opiskeli Fuzhoussa ja Satsumassa kiinalaista Chuan Fa:ta (kenpo) ja Jigen-ryu kenjutsua. Yksi Matsumuran oppilaista oli Yasutsune Itosu.
Moderni karate syntyy Okinawalla - Anko Itosu (1831-1915)
Yasutsune "Anko" Itosu (Shuri, Okinawa) on ehkä kaikkein suurin vaikuttaja siihen, että karatesta tuli julkista. Hän oppi karaten Sokon "Bushi" Matsumuralta. Itosulla oli merkittävä rooli siihe, että vuonna 1901 Okinawan Shurin Jinjo peruskoulussa vuonna 1901 aloitettiin opettamaan karatea liikutatunneilla, jota tehdään siellä vielä tänäkin päivänä.
Itosu teke valtavasti muutoksia karaten sisältöön mm. poistamalla vaarallisia tekniikoita, kehittämällä Heian (Pinan) kadat sekä muokkaamalla harjoituksia suurille ryhmille sopiviksi, olihan karatea aiemmin opetettu vain yksityisopetuksena harvoille ja valituille oppilaille.
Itosu siis kä'ytännössä muutti Koryu Uchinadin moderniksi karateksi, jonka Funakoshi puolestaan "japanilaista", karaten muuttuessa kiinalaisesta kädestä (To-Te) tyhjäksi kädeksi (Kara Te) ja lopulta
Shotokaniksi.
Shotokan Karate-Do - Gichin Funakoshi (1868-1957)
Shotokan nimi on syntynyt sensei Gichin Funakoshin käyttämästä kirjailijanimestä Shoto (huojuva mänty) sekä hallia tarkoittavasta sanasta Kan. Shoto-Kan tarkoittaa siis Shoton halli, jonka Funakoshin oppilaat antoivat nimeksi hänen uudelle Dojolleen. Sensei Funakoshi perusti JKA:n vuonna 1947 ja toimi kuolemaansa asti sen kunniapäävalmentajana.
JKA:n perustaminen 1947 - Masatoshi Nakayama (1913-1987)
JKA:n historia juontaa vuoteen 1947, jolloin Funakoshi yhdessä lähimpien oppilaidensa Nakayaman, Nishiyaman ja Obatan kanssa perustivat Japan Karate Associationin (Nihon Karate Kyukai). Nakayamasta tuli JKA:n päävalmentaja, mutta Funakoshi toimi JKA:n kunniapäävalmentajana kuolemaansa asti.
Nakayama kehitti Shotokanista dynaamisen, voimakkaan ja tehokkaan taistelulajin sekä levittä karaten ympäri maailmaa. Nakayaman aikana Shotokanista tuli maailman levinnein ja harrastetuin tyylisuunta.
JKA:n murrosvaihe - Motokuni Sugiura (1924- )
Sensei Nakayaman kuoltua vuonna 1987 JKA joutui vuosia kestäneeseen kriisiin. JKA:ssa ei oltu valmistauduttu Nakayaman poismenoon, joten kilpailu päävalmentajan paikasta ja vallasta hajotti organisaatiota. Useat nimekkäät senseit erosivat ja perustivat oman organisaationsa, silti ollessa uskollinen Shotokanille.
JKA:lla ei ollut virallista päävalmetajaa useisiin vuosiin. JKA:n korkea-arvoisista vyöarvoista koostuva Shihankai valitsi keskuudestaan uudeksi päävalmentajaksi sensei Motokuni Sugiuran. Samalla myös JKA:ssa vahvistettiin uusi linja, jonka mukaan se ei korosta henkilöitä vaan organisaatiota. Tällä varmistetaan JKA:n pitkän linjan toiminta ja yhteisöllisyys, joka on JKA:n menestyksen perusta.
JKA 2000-luvulla - Masaaki Ueki (1939- )
Sensei Masaaki Uekista tuli JKA:n kolmas päävalmentaja vuonna 2010, jolloin sensei Sugiura luopui terveydellisistä syistä tehtävästä. sensei Ueki on organisoinut JKA:n hallintoa jakamalla vastuita eri toimijoille, jolloin JKA:sta on tullut entistä demokraattisempi karateorganisaatio.
JKA:n toiminta Suomessa
JKA:lla on ollut toimintaa ja edustajia Suomessa 60-luvun lopulta alkaen. Porvoolainen sensei Ilkka Muraja (2. Dan JKA) aloitti Shotokanin opettamisen Suomessa 1974 (Porvoon Tora ry) harjoiteltuaan tätä ennen vuodesta 1967 alkaen JKA-dojolla Japanissa. Varsinaisen JKA:n toiminta on laajemmin käynnistynyt Suomessa vuonna 1975, jolloin sensei Willy J. Ortiz (7. Dan JKA) saapui Suomeen ja perusti Poriin ensimmäisen karateseuransa. Ortizin 26.5.1983 perustama Suomen Shotokan Karate-Do Liitto ry on lopettanut toimintansa 2010-luvun alussa.
Useiden vuosien ajan Shotokan seurat toimivat yksinään. Saksaan 1970-luvun alussa muuttanut sensei Risto Kiiskilä (6. Dan) on ollut kantavana voimana mm. Lahden ja Oulun Shotokan seurojen taustalla. Osa Shotokan seuroista on liittynyt muihin kansainvälisiin Shotokanin järjestöihin tai vaihtaneet tyylisuuntaa. Osa on jäänyt harjoittelemaan perinteistä Shotokan Karatea. Ainoana yhdistävänä tekijänä on ollut Suomen Karateliitto ry, johon mm. uuden JKA:n perustajaseurat edelleen kuuluvat.
Talvella 2018 Juha Kreus (4. Dan JKA) ja Anssi Kaltevo (4. Dan JKA) alkoivat suunnitella JKA:n toiminnan uudelleen käynnistämistä. Molemmat ovat olleet mukana JKA:n toiminnassa aiemmin 80-luvun alusta alkaen. Huhtikuussa 2018 Kreus vieraili JKA:n Gasshukussa Japanissa ja sai valtuudet käynnistää JKA:n toiminnan uudelleen Suomessa. Kreus toimii JKA:n maaedustajana Suomessa.
JKA Finland sai JKA:n täysjäsenyyden 1.1.2019, mutta toiminta käynnistettiin jo vuoden 2018 syksyllä. JKA Finland on myös JKA Europen jäsen.